Dengeli Ve Sosyal Tarafların Tümüne Fayda Sağlayacak Bir Asgari Ücret İçin Çalıştık

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, 2023 yılı için asgari ücretin belirlenmesinin ardından bir açıklamada bulundu.

Akkol, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Uzun ve zorlu bir süreci geride bırakıyoruz. Her platformda ifade ettiğimiz gibi Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun bu süreçte üç önceliği vardı. Birincisi; ülkemizin sürdürülebilir refahı oldu. İkincisi; çalışma arkadaşlarımızın enflasyon karşısında korunması oldu. Üçüncüsü de işletmelerimizi ve üreticilerimizi ayakta tutarak, üretimin ve istihdamın devamlılığının sağlanması oldu.

Dengeli ve sosyal tarafların tümüne fayda sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesinin önemini aktardık. Süreç boyunca, pozitif mesajlarla ülkemiz çalışma hayatına enerji vermeye gayret ettik.

2023 yılı için geçerli olacak asgari ücret 8.506 TL olarak belirlenmiştir. 2023 yılı ilk 6 ayı boyunca geçerli olacak şekilde çalışan başına 250 TL asgari ücret işveren desteği olacaktır.

Devlet, işçi, işveren ayrımına karşı olduğumuzu her fırsatta ifade ediyoruz. Bizden sık sık duyuyorsunuz: Devlet, bizim devletimiz. İşçi, bizim işçimiz. İşveren, bizim işverenimiz. İşçi-işveren-devlet bir ailedir. Bazen tüm konularda anlaşılır. Bazen aile bireyleri arasında anlaşmazlıklar olabilir. Esas olan ailenin birlik, beraberlik ve bütünlüğüdür.

Bugün bazı görüş ayrılıkları olmuş olabilir ama yarın başka konularda yine mutabakatlar sağlanacaktır. Bu masadan kalkıp, çalışma hayatının diğer odak alanları için yeni masalara oturacağız. Oralarda anlaşmalar sağlayacağız. Tüm taraflardan, kıymetli basından, değerli kamuoyundan bu süreci bütünsel bir bakışla ve sağ duyuyla değerlendirmesini rica ediyorum. Kutuplaşmak, ayrışmak, çatışmak bu aileye yakışmaz.

Bugün açıklanan ücreti, düşük bulanlar olacaktır. Bu ücreti yüksek bulanlar olacaktır. Dengeli ve makul bulanlar da olacaktır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, asgari ücret bir taban ücrettir. Makul olması gerekir. Hedefimiz ortalama ücretin artması olmalıdır. Bu nedenle, belirlenen rakamın üzerine çıkma imkânı olan işletmelerimize, ilave atılabilecek adımları atma çağrısında bulunmak isteriz.

Odağımızı hep birlikte enflasyonla mücadeleye, önce alım gücünün korunmasına, ardından artırılmasına, vergi, istihdam kolaylıkları gibi çalışma hayatının diğer konularına ayıracağız.

Bu vesileyle başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımız olmak üzere komisyon çalışmalarına katkı sunan hükümet, işçi ve işveren temsilcilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Biz TİSK olarak, ülkemizin kalkınması, çalışma arkadaşlarımızın refahı için işçi, işveren, kamu tek yürek; diyaloğa, iş birliğine ve üretmeye hız kesmeden devam edeceğiz.

Belirlenen asgari ücretin ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim.”