Tüm Sosyal Taraflarca Aldığımız Kararla Binlerce Engelli Bireyi Eğitimle Buluşturuyoruz

TİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ iş birliğiyle binlerce engelli birey birbirinden değerli eğitim içerikleriyle buluşuyor.

Engelli bireylerin istihdam edilebilirliklerini artırmak ve sosyal entegrasyonlarını kolaylaştırmak için çevrimiçi eğitim içerikleri sunabileceğimiz Engelsiz Gelişim Akademisi hayata geçiyor.

TİSK ev sahipliğinde, işçi konfederasyonlarının da katılımıyla ilki 2019 yılında Antalya’da gerçekleştirilen Ortak Paylaşım Forumu’nda tüm katılımcıların sahiplendiği projelerden biri daha İŞKUR desteği ile hayata geçiyor. Başlatılan proje ile binlerce engelli bireye kişisel ve profesyonel gelişim, mesleki gelişim ve bilişim eğitimleri verilecek.

Sosyal fayda bilinciyle, engelli bireylere yönelik hayata geçirilen Engelsiz Gelişim Akademisi kapsamında TİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile birlikte bu kez de “engelli bireyler” için ortak bir karar alarak onlara engelsiz bir deneyim sunmayı hedefliyor. Proje, TİSK’in koordinatörlüğünde, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, engelli STK’ları ve İŞKUR iş birliği içerisinde yürütülecek.

Engelsiz Gelişim Akademisi ile ulusal ve uluslararası uzmanlarca hazırlanmış zengin eğitim içerikleri engelli bireylere ücretsiz olarak sunulacak.

Bu  platform ile ulusal ve uluslararası düzeyde kabul görmüş konu uzmanlarının ve organizasyonlarının birbirinden değerli eğitim içeriklerine ücretsiz olarak erişilebilecek.

Sunulan tüm eğitim içerikleri engelli bireylere özel olarak geliştirilecek. Halihazırda birçok işaret dili ve altyazılı eğitim içeren Engelsiz Gelişim Akademisi için işitme ve görme engellilerin faydalanacağı şekilde destek teknolojisiyle eğitim içerikleri oluşturulmaya devam edilecek.

Proje kapsamında iş birliği yapılan traktör pazarının köklü/öncü üreticisi TürkTraktör bünyesinde kurulacak olan Eğitim Tasarım Laboratuvarı’nda üretilecek tüm eğitim içerikleri işaret dili, ayrıntılı alt yazı ve sesli betimleme destekli olarak da hazırlanacak. Eğitimler işyerlerinin ve engelli bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanacak.

"İçerisinden geçmekte olduğumuz salgın sürecinde tüm dezavantajlı grupların olduğu gibi engelli bireylerin de daha çok desteğe ihtiyacı olduğunu gördük."

Projenin koordinasyonunu yürüten TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç platform hakkında şunları ifade etti:

“Ülkemizde engelli bireylere özgü eğitim içerikleri sunan online platformların eksikliği bizler için bir gelişim fırsatıdır. Bu fırsatı görerek, TürkTraktör bünyesinde oluşturmayı planladığımız Eğitim Tasarım Laboratuvarı ile işitme ve görme engelli bireylerimizin kullanımına özel eğitim içeriklerini Engelsiz Gelişim Akademisi kapsamında hizmete sunacağız.

Bu çerçevede hem teknoloji sağlayıcı, hem bu konuda girişimleri olan şirketler ve  akademik uzmanların desteği ile özel içerikleri de en kısa zamanda üretmeye başlayacağız.

Bu platformdaki kişisel gelişim eğitimleriyle, engelli bireylerin sosyal entegrasyonlarına katkı sağlarken, mesleki eğitim ve bilişim eğitimi içerikleriyle de teknik yetkinliklerini geliştirip, istihdam edilebilirliklerini artırmayı hedefliyoruz.

Yaşadığımız bu zor süreçte “Engelsiz Gelişim Akademisi ile Gelişimini Eşitlemek Senin Elinde” diyerek engelli bireylerimizin ve çalışanlarımızın bir nebze de olsa destekçisi olmayı, gelişimlerine katkı sunmayı umuyoruz.

“Birlikte Mümkün Türkiye” inancıyla çıktığımız bu yolda tüm sosyal paydaşlarımızın iş birliği ile engelleri kaldırmak da ’birlikte mümkün’ diyoruz.  Buradan tüm engelli bireylerimizi platformumuza davet ediyorum."