TİSK, Kadınlar Günü’nü Yeni Bir Kadın Projesi ile Kutluyor

TİSK ve Yenibirlider Derneği iş birliği ile hayata geçirilen Genç Kadın Liderler Projesi ile ülkemizin genç kadın liderlerine ışık tutulacak.

Proje, bulunduğu kurumu ileriye taşıyacak yeni nesil kadın liderler yetiştirmeyi ve geleceğin meslek grupları hakkında yaratıcı bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor. 1 Mart 2021’de hayata geçirilen proje, üniversitede lisans eğitimi alan tüm genç kadınların katılımına açık. 

Kadın liderlerin iş dünyasında daha çok yer alması hedefiyle Türkiye’nin kadın liderlerini yetiştirmeyi amaçlayan, Genç Kadın Liderler Projesi, TİSK ve Yenibirlider Derneği iş birliğiyle hayata geçiriliyor.

Tamamı ücretsiz olarak sunulan bu liderlik gelişim programı, global düşünebilecek ve değişime hızla ayak uydurabilecek genç kadınları geleceğin iş dünyasına hazırlayacak. Program, üniversitede lisans eğitimi alan tüm genç kadınların katılımına açık. Programın ilk fazı çevrim içi sınıflarda Temmuz–Kasım 2021 ayları arasında gerçekleşecek.

Program kapsamında 80 genç kadın 4 ay boyunca; meslekler, yetkinlikler ve mentorluk olmak üzere 3 farklı etaptan oluşan bir eğitim sürecine dahil olacak. Program katılımcısı genç kadınlar yetkinlikler etabında, yeni nesil liderlik için gelişim göstermeleri beklenen yetkinlik alanlarında eğitimler alacak. İkinci etap olan meslekler etabında ise Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020’de yayınladığı Yarının Meslekleri raporunda ön plana çıkan geleceğin meslekleri hakkında bilgi ve donanım elde edecekler. Son etapta ise gençler, mentorlarıyla birlikte kariyerlerine dair gözlemler yapma ve geleceğe yönelik bir yol haritası çıkarma fırsatı bulacak. 

Bu program ayrıca “Genç Kadın Liderler”in, Yenibirlider Derneği Ekosistemi ile bir araya gelmelerine fırsat sunacak. Katılımcılar, Türkiye’nin önde gelen kadın liderlerinin iş hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratacağı “Cesaret Ver!” etkinlik serisine de katılım sağlayacak.

Geleceğin genç kadın liderleri arasında “Ben de Varım!” diyen tüm genç kadınlar bu programa çevrim içi bir platform üzerinden başvuru yapabiliyor.

Etkinlikler ve program hakkındaki tüm detaylara genckadinlider.net adresi üzerinden veya TİSK ve Yenibirlider Derneği’nin sosyal medya hesaplarından ulaşmak mümkün. Bu programda yer almak isteyen tüm genç kadınlar genckadinlider.net adresinden 11 Nisan 2021 tarihine kadar başvuru yapabilecek.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç proje kapsamında yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

“İş dünyasının merkezine teknolojinin ve dijital dönüşümün yerleşmesiyle, gelecekte ihtiyaç duyduğumuz meslekler ve liderlik kavramı da değişiyor. Bu hızlı dönüşüm sürecinde, kadınlarımızın iş dünyasında daha fazla ve daha güçlü yer alması çok önemli. Ülkemizde ne mutlu ki yönetim kadrosunda yer alan kadınlarımızın oranı gün geçtikçe artıyor. Ancak halen olması gereken seviyelerin altındayız. Dünya Bankası verilerine göre, üst ve orta kademe yönetimde yer alan kadınların ülkemizdeki oranı %17,5.  Bu oran, belirli Avrupa ülkelerinde %30’un üzerinde. Olması gereken ise tabi ki eşit dağılım. Bugün 15 yaş üzeri nüfusumuzun yarısını kadınlarımız oluştururken, bu kadınlarımızın sadece %26’sı istihdamda yer alıyor. Ülkemizde ev işleri nedeniyle iş aramayan yarım milyonun üzerinde üniversite mezunu kadınımız var. Eğitimli kadınlarımızı üretime katmanın yolları üzerinde çalışıyoruz. Tüm bunlardan yola çıkarak, tüm sosyal paydaşlarımızın yer aldığı ve ev sahipliğini yaptığımız Ortak Paylaşım Forumu’nda kadın konusunu 2 senedir ele alıyoruz. Hatta bu sene bir ilki gerçekleştirerek sosyal diyalog zemininde çalışacak bir Kadın Komitesi oluşturduk. Burada kadınlarımız için neler yapabilir, nasıl fayda üretebiliriz diye konuşacak ve ortak icraatlarımızı adım adım hayata geçireceğiz.

Yine Ortak Paylaşım Forumu’nda olgunlaşan bir fikirle Genç Kadın Liderler Projesi’ni hayata geçirmekten mutluluk duyuyorum. Projemizi liderlik alanında fark yaratan Yenibirlider Derneği iş birliğiyle hayata geçirmek daha da mutluluk verici. İnanıyorum ki, bu proje ile ülkemiz ve çalıştığı kurumlar için değer yaratan genç kadın liderler yetiştireceğiz.

Projemizi duyurduğumuz bu dönemin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelmesi projeyi daha da anlamlı kıldı. Bu vesileyle, ülkemizin dört bir yanında araştıran, yöneten, üreten, inşa eden, kendini sürekli geliştiren, öğrenen ve öğreten tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum.”

Yenibirlider Derneği Genel Müdürü Jülide Erdoğan ise proje hakkında; “Ülkemizin 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusu yaklaşık 13 milyon kişiden oluşuyor. Bunun neredeyse yarısını genç kadınlar oluşturuyor.  Karar mekanizmalarında erkeklerin yüksek oranda var olması yetki dengesi üzerinden cinsiyet eşitliği kavramının iş yaşamında da yaygınlaşamamasına neden oluyor. Çalışma hayatında kadınların daha az olması, ekonomik kaynakların yönetim sürecinde kadınların yer alamaması anlamına geliyor.  Gerçek anlamda cinsiyet eşitliği için istihdama eşit katılımın bir ön koşul olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de genç kadınların üniversite yıllarından itibaren desteklenmesinin öneminin farkındayız. Bu projeyi, bulundukları kurum ya da organizasyonu ileriye taşıyacak yeni nesil kadın liderleri güçlendirmek ve yetiştirmek amacıyla tasarladık. TİSK ile beraber yürüteceğimiz bu programın, farklı sektörlerde liderlik edecek yeni yeteneklerin ülkemize kazandırılmasına büyük katkı sunacağını düşünüyoruz. Yenibirlider Derneği olarak ülkenin bugününe ve geleceğine yön verecek kişilerin gençler ve genç kadınlar olduğuna yürekten inanıyoruz.” şeklinde konuştu.