Sosyal Paydaş Olmanın Sorumluluğuyla Geleceğimiz için Yeşile Ortak Oluyor ve Milyonlarca Fidanı Toprakla Buluşturuyoruz

TİSK, ekosistemindeki işveren sendikaları ve binlerce işletmenin yanı sıra, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile "Daha Yeşil Bir Türkiye" için beraber çalışıyor.

TİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ iş birliğinde “Yeşile Ortak Ol” kampanyası hayata geçiyor.

“Daha yaşanılabilir bir gelecek için her yıl en az 2 milyon fidanı toprakla buluşturmayı ve doğaya nefes olabilmeyi hedefliyoruz. Böylece, geçtiğimiz yıl düzenlenen Ortak Paylaşım Forumu’nda sosyal taraflarca alınan bir ortak kararı daha hayata geçiriyoruz.”

Bu hedefi benimseyen TİSK, ekosistemindeki işveren sendikaları ve binlerce işletmenin yanı sıra, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, “Daha Yeşil Bir Türkiye” hedefi için yakın iş birliği yapıyor.

TÜRK-İŞ, 2019 yılı içinde sendikalarıyla beraber 60 bin ağaç dikimi ve 50 bin adet fidan dağıtımı gerçekleştirdi. Bununla beraber, her yıl TÜRK-İŞ 8 Mart etkinlikleri kapsamında yurdumuzun çeşitli bölgelerinde fidan dikimi gerçekleştiriliyor.

HAK-İŞ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, 11 Kasım 2019 tarihinde Ankara Batıkent’te ve eş zamanlı olarak tüm Türkiye’de 81 ilde gerçekleştirilen fidan dikim etkinliğine büyük destek verdi. Ayrıca, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinlikleri kapsamında da, “HAK-İŞ Kadın Komitesi “Özgecan Aslan Hatıra Ormanı”nda fidan dikim etkinliği gerçekleştirdi. Yapılan etkinlikler kapsamında, HAK-İŞ üyeleri tarafından, 250 bin fidan toprakla buluşturulmuş oldu.

TİSK’in ev sahipliğini yaptığı Ortak Paylaşım Forumu’nda alınan karar üzerinden geçen son bir yılda, yaklaşık 1 milyon fidanla doğaya nefes olundu.

Taraflar, şimdi, “Daha Yeşil Türkiye” hedefi doğrultusunda yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Sosyal fayda bilinciyle hayata geçirilecek olan “Yeşile Ortak Ol” kampanyası kapsamında TİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ bu kez “çevre” için güçlerini birleştirerek geleceğimiz için harekete geçiyor.

Dijital altyapıları, Orman Genel Müdürlüğü iş birliği ve proje tecrübeleri ile öne çıkan Tohum Eğitim, Kültür ve Doğa Derneği ile yürütülen projenin koordinasyonu ve operasyonunu, konfederasyonlar arasından TİSK üstlenecek.

Tüm sosyal tarafların ağaç dikim taleplerine, “Fidanla Projesi” (fidanla.org) ile koordineli şekilde hazırlanan “Yeşile Ortak Ol” (yesileortakol.com) web sitesi üzerinden etkin bir şekilde aracılık edilecek.

Yeşile Ortak Ol Kampanyası, hem kurumsal, hem bireysel fidan bağışına açık

Proje kapsamında açılan Yeşile Ortak Ol web sitesi üzerinden kurumlar ve bireyler kendilerine özel olarak tasarlanmış kullanıcı dostu ara yüzler ile diledikleri ağaçlandırma alanına diledikleri miktarda bağışta bulunabilecek. Gerçekleştirilen bağışlar ve hedefe kalan fidan sayısı web sitesi üzerinden düzenli olarak takip edilebilecek.

Ayrıca, kurumlar yaptıkları fidan bağışlarını istedikleri şekilde sertifikalandırarak çalışanlarına veya diğer paydaşlarına hediye edebilecek. Fidan dikimi taleplerinden raporlamaya, karbon tutulumu analizinden sertifikasyona uçtan uca dijital yönetilen kampanya ile kâğıt israfının da önüne geçilecek.

Projenin koordinasyonunu yürüten TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç proje hakkında şunları ifade etti:

“Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz Ortak Paylaşım Forumu 2019’da sosyal taraflar olarak hep birlikte aldığımız “her yıl 2 milyon çalışanımız adına 2 milyon fidan dikme” kararımızı hayata geçiriyoruz. Kararı aldığımız tarihten şu ana kadar işçi ve işveren ekosistemlerimizde 1 milyonu aşkın fidanı doğaya bağışladık. Şimdi de hep birlikte “Yeşile Ortak Ol” diyoruz. İş yerlerimizi de çalışma arkadaşlarımızın doğum günlerinde, özel organizasyonlarda, hediye takdimlerinde fidan bağışlamaya davet ediyoruz. Kampanyamızın fidan dikim törenini yapacağımız 11 Kasım’da 2 milyon hedefimizi ciddi oranda aşacağımıza gönülden inanıyorum.”

Birlikte Mümkün Türkiye diyerek çıktığımız bu yolda, işçi sendika ve konfederasyonlarının da iş birliği ile daha yeşil bir gelecek için nefes fidanlıyoruz. Buradan bir kez daha tüm tarafları ve vatandaşlarımızı “Yeşile Ortak Ol”maya davet ediyoruz.”